مدرسه علمیه تخصصی حضرت زهرا س میبد

دومین جلسه دفاعیه رشته تفسیر تطبیقی سطح چهار

شناسه خبر : 159652

1404/04/07

تعداد بازدید : 4

دومین جلسه دفاعیه رشته تفسیر تطبیقی سطح چهار
جلسه دفاع رساله علمی با موضوع « تحلیل و نقد آراء محمد شحرور درآیات الاحکام خانواده» با حضور اساتید داور و راهنما به صورت مجازی در اتاق پژوهش برگزار شد.

معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی حضرت زهرا(س) میبد، از برگزاری جلسه دفاعیه خانم فاطمه مروتی طلبه رشته تفسیر تطبیقی مدرسه علمیه تخصصی حضرت زهرا سلام الله علیها شهرستان میبد، با موضوع «تحلیل و نقد آراء محمد شحرور درآیات الاحکام خانواده» با حضور استاد راهنما سر کار خانم قنبری و استاد مشاور جناب حجت الاسلام پور روستایی، استاد داور حجت الاسلام میر جلیلی و استاد داور حجت الاسلام فاکر میبدی به صورت مجازی خبر داد.

خانم مروتی  در دفاع از رساله خود گفت:قرآن کریم به‌عنوان منبع اصلی معارف اسلامی توسط پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله‌ـ بدون کم‌وکاست در اختیار مردم و جامعه اسلامی قرار گرفت. این کتاب هدایتگر در تمام حوزههای موردنیاز بشر به روشنگری پرداخته و با بیان شیوای خود عالیترین مطالب را در زمینههای اعتقادی، اخلاقی و فقهی در اختیار مردم قرار داده است. بخش قابل‌توجهی از آن آیات شامل وظایف فردی و اجتماعی انسانها در قبال خانواده است؛ که در اصطلاح آیات الاحکام خانواده نامیده میشود. حکم فقهی این آیات با استفاده از تفاسیر فریقین و نظر فقها به دست میآید که افراد موظف هستند طبق آن عمل کنند. امروزه قرآن‌پژوهان معاصر برداشتهایی متفاوت از فقها و مفسران ارائه دادهاند که از جملة آنان دکتر محمد شحرور است.

خانم مروتی در ادامه افزود:این مهندس سوری با توجه به نگاه عصری به آیات قرآن و اعتقاد به تغییر و تحول در فقه سنتی برداشت های تفسیری متمایزی از این آیات دارد. وی اندیشههای خود را در قالب کتب، مقاله، سخنرانی ارائه میدهد و همین باعث ترویج اندیشههای وی در جامعه میشود؛ بنا براین گسترش نظرات او در این زمینه اگر با نارسایی‌هایی همراه باشد ـ موجب آسیب‌های زیادی برای افراد و خانوادهها میشود؛ زیرا خانواده بنیان و اساس جامعه است و افراد در خانواده به رشد و تعالی می رسند، اگر این نهاد ضربه ببیند بنیان جامعه در معرض آسیب قرار دارد و به همین جهت بررسی نظرات این قرآن‌پژوه با توجه به نظرات فقها و سایر مفسران  ما را به فهم عمیقتری نسبت به این موضوع میرساند.

وی همچنین افزود:به‌طورکلی آیات الاحکام خانوادهای که شحرور در آثار خود مطرح میکند به سه دسته تقسیم میشود. 1. آیات الاحکام مالی خانواده شامل: (ارث، وصیت، حق‌العمل زن و مهریه)، 2. احکام و شروط ازدواج و طلاق که شامل: (شروط طلاق، مسألة تعدد زوجات، مسألة قوامیت)، 3. احکام پوشش و روابط زن و مرد که شامل: (حدود پوشش، زینت و محارم آن، مسألة رقص، روابط نامشروع زن و مرد)، میشود. در تحقیق حاضر بعد از ذکر مباحث مقدماتی و مبانی شحرور، نظرات وی در باب آیات الاحکام تبیین، تحلیل و نقد میشود. در هر فصل سعی شده است ابتدا نظر شحرور تبیین شود و سپس با سنجش نظرات وی با نظر فقها و کتب تفسیری نکات متفاوت وی شناسایی‌شده و سپس به‌نقد مبانی و ادلة وی پرداخته شود، برای مثال، وی در بحث وصیت معتقد است موصی حق دارد تمام اموال خود را وصیت کند این در حالی است که طبق نظر غالب عالمان فریقین، موصی حق وصیت نسبت به یک‌سوم اموال خود را دارد. ازاین‌رو با توجه به شواهد قرآنی و ادلة فقها مبانی و ادلة وی با چالش مواجه میشود.

در پایان اساتید داور به بیان برخی اشکالات مطرح شده در جلسه پیش دفاع پرداختند و سپس استاد راهنما و مشاور به دفاع از طلبه اقدام کردند و در نهایت رساله خانم مروتی  با رتبه عالی پذیرفته شد.

 

اوقات شرعی

امروز : سه شنبه ۱۰ تير ۱۴۰۴
۵ محرم ۱۴۴۷