به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه الزهرا سلام الله علیها مهریز، معاون پژوهش این مدرسه از برگزاری نشست پژوهشی به مناسبت گرامیداشت هفته معلم با موضوع تعلیم و تربیت انسان و بررسی، تبیین مراحل رشد، روش ها و اصول علمی تعلیم و تربیت توسط استاد حوزه سرکار خانم محمدپور با حضور اساتید و طلاب در سالن اجتماعات این مدرسه خبر داد.
محمدپور در ابتدا ضمن تبریک هفته معلم خاطر نشان کرد: تعلیم و تربیت انسان از پیچیدگی روحی، لطافت عاطفی، ظرافت عقلی و دقت احساسی خاص برخوردار است و عدم آشنایی با روشها و اصول علمی تعلیم و تربیت ما را درسرآشیبی دشواریها و ناهنجاریهای روانی به پیش خواهد برد شخصیت انسان وخصوصیات اخلاقی وی از ابتدای کودکی بخصوص در سالهای اولیه عمر پایه ریزی می شود.
وی در ادامه بیان کرد: علاقه فراوان به فراگیری و انعطاف پذیری عمیق در برابر تأثیرات رفتار و عکس العملهای اطرافیان به ویژه در مرحله خردسالی و قبل از ورود به دبستان است به همین دلیل همه معلومات عادتها، عکس العملها و ویژگیهای اخلاقی ای که در این دوران تحصیل می گردد بطور ریشه دار و مستحکم و عمیق در روح کودک باقی مانده و بنای اصلی شخصیت و سازمان و شاکله وجودی او را تشکیل می دهد و براساس آن شخصیت او شکل می پذیرد.
استاد حوزه گفت: در واقع اساس و پایه اصلی شکل گیری شخصیت انسان در دوران هفت سال اول زندگی است این دوران مهمترین مرحله زندگی یک انسان و به تعبیر پیامبر اکرم(ص) دوران سیادت و آقایی انسان به شمار میرود. طبق روایتی از حضرت علی (ع) قلب و دل کودک همچون زمینی خالی است که هر بذری در آن پاشیده شود می پذیرد.
محمدپور سپس بیان کرد: در بحث تعلیم و تربیت اسلام توجه همه جانبه به همه خصوصیات و ویژگهای آدمی دارد، هدف اسلام شکل بخشیدن به کل شخصیت انسان است نه پرورش برخی از جنبه ها و خصوصیات او؛ زیرا غفلت از بعضی خصوصیات دیگر باعث انحراف از تعلیم و تربیت می شود براین اساس رعایت اصل توجه همه جانبه به همه خصوصیات انسان باعث تربیت یک انسان کامل می شود.
او خاطرنشان کرد: اصل دیگر که باید به آن توجه نمود این است که درچه زمانی چه چیزی باید به کودک آموخته شود تقسیم زیبای حضرت رسول(ص) در مراحل رشد کودک به سه هفت سال، نمود کامل این اصل است.
محمد پور در ادامه طبق روایتی از امام صادق (ع) افزود: کودک هفت سال اول بازی کند، هفت سال دوم خواندن و نوشتن یاد بگیرد، هفت سال سوم مقررات زندگی و حرام و حلال را یاد بگیرد. بنابراین مرحله اول هفت سال اول سالهای شکل گیری شخصیت او ست بدین سبب باید سروری کند اما معنای سروری این نیست که برای انجام هر کاری آزادی مطلق داشته باشد با توجه به نارسایی کودک و ناتوانی جسمی او در هفت سال اول در زمینه های گوناگون باید توجه بیشتری به او بشود.
استاد حوزه در ادامه به نکات مهمی که در هفت سال اول در تربیت کودک باید مورد توجه قرار بگیرد اشاره کرد و گفت: از جمله نکات مهم، توجه بیشتر به خواسته ها و نیازهای کودک در این دوره و در مقابل خواسته های منطقی کودک پاسخ مثبت اما برابر خواسته های غیر منطقی او از باید از اصل خاموشی استفاده کرد(نادیده گرفتن خواسته ها) نکته دوم توجه بیشتر به آزادی در این دوره، کودک بسیار کنجکاو است برای ارضای کنجکاوی او باید آزادی بیشتر به او داد ( متوجه خطرها باشید)
محمدپور افزود: هشداری که دراین دوره باید مورد توجه قرار داد اینکه هفت سال اول زندگی کودک باید با شادابی کامل بگذرد بنابراین نباید او را تحت فشار آموزشهای رسمی قرار داد البته آموزشهای غیررسی به ویژه در قالب بازی شعر سرود - معما - جدول سازی و... اشکالی ندارد.
درپایان محمدپور خاطر نشان کرد: در واقع از عوامل مؤثر در تکوین شخصیت مطلوب فرد برخورداری از تجارب خوشایند در دوران خرد سالی است اصولاً محور اصلی زندگی کودکان پیش دبستانی بازی است کودکان در شرایط و موقعیتهای خوشایند زندگی بهتر یاد می گیرند؛ لذا پرورش مطلوب شخصیت کودکان بدون توجه به این اصل مهم که نیاز فطری ایشان است به سادگی مقدور نخواهد بود بازیهای گروهی روحیه همکاری، اشتراک مساعی رفاقت و دوستی را تقویت می کند. پیامبر (ص) و اولیای دین نه تنها به بازی کودکان تأکید داشتند بلکه خود بارها با کودکان بازی می کردند.