همایش «رسالت زن در تحولات جهانی» با پیشنشست بررسی تجربیات موفق زنان در اقتصاد اجتماعی و کارآفرینی آغاز به کار کرد پژوهشکده مطالعات تخصصی کوثر وابسته به مجتمع آموزش علوم اسلامی کوثر (س) با همکاری مدرسه علمیه تخصصی امام حسین (ع) و گروه پژوهشی مطالعات اسلامی زنان، پیشنشستی با موضوع «بررسی تجربیات موفق زنان در حوزه اقتصاد اجتماعی و کارآفرینی» را به صورت مجازی برگزار کرد.
این پیشنشست که دهمین پیشنشست پنجمین همایش بینالمللی حورا انسیه (س) با عنوان «رسالت زن در تحولات جهانی» و دارای مجوز ISC است، روز چهارشنبه مورخ 3/2/1404 برگزار شد.
در این نشست، خانم منصوره شاکری و حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدحسین جلالزاده میبدی به عنوان اساتید ارائه دهنده، به بررسی ابعاد مختلف موضوع پرداختند.
خانم شاکری، ضمن تسلیت به مناسبت فرارسیدن سالروز شهادت امام صادق (ع)، با تاکید بر نقش بیبدیل زنان در تحول جوامع، بر لزوم رفع موانع رشد و ارتقای آنان تأکید کرد.
وی با بیان اینکه زنان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل میدهند و نیم دیگر نیز در دامان آنان پرورش مییابند، رشد زنان را به منزله رشد جامعه دانست و افزود: زنان میتوانند هم در بستر خانواده و هم به عنوان متخصص در جامعه نقشآفرینی کنند و حضور آنان در عرصه کارآفرینی، نشانهای از پیشرفت جامعه است.
او در ادامه به تفاوت انگیزههای کارآفرینی زنان در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه اشاره کرد و گفت: در کشورهای توسعهیافته، زنان بیشتر بر اساس فرصت به دنبال کارآفرینی میروند، در حالی که در کشورهای در حال توسعه، ضرورتهای اقتصادی و کاهش دستمزدها نقش مهمی در این زمینه ایفا میکند.
وی با ارائه تعریفی جامع از کارآفرینی، آن را به معنای ایجاد کسب و کار تازه و قبول مسئولیت دانست و نوآوری و خلاقیت را از ویژگیهای برجسته آن برشمرد.
این پژوهشگر، عوامل موثر در کارآفرینی زنان را در سه دسته فردی، شبکهای و سازمانی تقسیمبندی کرد و توضیح داد: عوامل فردی شامل هویت، شخصیت، هدف و انگیزه فرد است؛ عوامل شبکهای به ارتباط زنان کارآفرین با مشاوران و انجمنهای تخصصی و پشتیبانیهای لازم برای ادامه مسیر اشاره دارد؛ و عوامل سازمانی شامل مهارتهای مدیریتی است که یک زن میتواند داشته باشد. موانع کارآفرینی زنان نیز در دستههای خانوادگی، تحصیلی، فرهنگی-اجتماعی، شخصیتی و قانونی جای میگیرند.
خانم شاکری، باورهای کلیشهای در مورد زنان، ناباوری به تواناییهای آنان و فرهنگ مردسالاری را از مهمترین موانع فرهنگی-اجتماعی برشمرد و بر لزوم افزایش خودباوری در بانوان تاکید کرد.
حجت الاسلام و المسلمین جلالزاده میبدی، سخنران دیگر این نشست، با نگاهی متفاوت به شخصیت حضرت خدیجه (س)، ایشان را نه تنها یک فعال اقتصادی و کارآفرین شاخص، بلکه یک مصلح بزرگ اجتماعی معرفی کرد. وی با استناد به روایات اهل بیت (ع) و رد تحریفات تاریخی، حضرت خدیجه (س) را یک دختر موحد و یکتاپرست در زمان جاهلیت معرفی کرد که با معیارهای الهی وارد عرصه بازار شد.
آقای جلالزاده میبدی، فعالیتهای تجاری حضرت خدیجه (س) را دارای ابعاد فرهنگی و اعتقادی دانست و افزود: ایشان در گستره وسیعی از بازارهای جامعهالعرب، با پیوستهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی فعالیت میکردند.
آقای جلال زاده با اشاره به وضعیت اقتصادی مکه در آن زمان، رباخواری و برپایی مراکز فحشا و فساد را از جمله مشکلات جامعه برشمرد و افزود: حضرت خدیجه (س) با سرمایه خود، ضمن ترویج آرمانهای اسلام، زمینه ازدواج را برای خدمتگزاران خود فراهم میکرد و با مشغول کردن جوانان به کارهای مختلف و پرداخت هزینه به آنان، مانع رباخواری و حضور آنان در مراکز فساد میشد.
وی در پایان تاکید کرد: قرآن زن و مرد را در یک تراز قرار داده است و حضرت خدیجه (س) بزرگترین الگوی اقتصادی اسلام برای زنان است. ثروت ایشان نه تنها در زمان پیامبر (ص) بلکه توسط اهل بیت (ع) نیز مورد استفاده قرار میگرفت.
این پیشنشست با هدف بررسی چالشها و فرصتهای پیش روی زنان در عرصه اقتصاد اجتماعی و کارآفرینی و ارائه راهکارهای عملی برای توانمندسازی آنان برگزار شد.