ششمین کارگروه تخصصی بررسی طرحهای اجمالی و تفصیلی رشته تفسیرتطبیقی در تالار پژوهشی مدرسه علمیه عالی تخصصی حضرت زهرا(سلام الله علیها) سطح 4میبد برگزار شد.
مدیر مدرسه علمیه عالی تخصصی حضرت زهرا(سلام الله علیها) سطح 4 میبد ، از برگزاری کمیسیون تخصصی گرایش «تفسیر تطبیقی» جهت بررسی طرحهای تفصیلی 3 نفر از طلاب به صورت مجازی و از طریق تالار پژوهشی در سامانه مدرس خبر داد.
این کارگروه با حضور «حجت الاسلام و المسلمين فاکرمیبدی »، «حجت الاسلام و المسلمين طیب حسینی»، « حجت الاسلام و المسلمين صالح قنادی» اعضاي كارگروه، مدیریت مرکز سرکار خانم رسولی و معاون پژوهش مدرسه خانم وحیدی و تقی زاده دبير كارگروه به صورت مجازی و از طریق تالار پژوهشی در سامانه مدرس عصر سه شنبه مورخ 3/3/1401برگزار شد.
در این کارگروه تخصصی طرح تفصیلی خانم ها فاطمه مروتی ،زهرا حمزه ای و خانم افسر قاسمی از طلاب سطح4گرایش تفسیر تطبیقی مورد بررسی قرار گرفت.
ابتدا طرح تفصیلی رساله خانم فاطمه مروتی با موضوع « تحلیل ونقد آرای محمد شحرور در آیات الاحکام خانواده » بررسی شد .
بنا بر نظر اساتید کارگروه شاکله رساله مصوب هست اما باید اصلاحاتی در خصوص سؤالات اصلی و فرعی انجام گیرد ،پرسشها اخص از عنوان رساله هست وبرخی سؤالاتی که مطرح شده سؤال پژوهشی نیست .
طلبه باید در چهارچوب نظری ، بحث و روش بحث خودش را بیان کند و بیشتر از منابعی استفاده کند که ارتباط مستقیم با محور بحث داشته باشند .
در پایان بررسی قرار شد؛ پس از رفع اشکالات طرح به تأیید نظریکی از اعضای کارگروه رسیده و طلبه به ادامه کار در خصوص تدوین رساله بپردازد .
در ادامه طرح تفصیلی خانم زهرا حمزه ای با موضوع « نقش عقل عملی در کسب فضایل اخلاقی در تفسیر المیزان و جامع السعادات » مورد بررسی قرار گرفت .
ابتدا جناب استاد طیب حسینی برخی اشکالات وارده به طرح را بیان نمودند از جمله اینکه سوالات اصلی و فرعی و چهارچوب نظری اصلاح گردد ،فرضیه ها باید ناظر به دیدگاه دو دانشمند و اختلافات و اشتراکات آنها باشد ، با توجه به اینکه این رساله متن پژوهی هست باید گفته شود که اکتشافی است یا استشکافی ؛ روش تحقیق مختصر نوشته شده است ضمن اینکه فصول هم باعنوان سازگار نیست . در این مجموعه انواع رذایل نباید بررسی شود بلکه باید دیدگاههای هر دو عالم بررسی و میزان تأثیر پذیری و نوآوری و تفاوت دیدگاهها بیان شود .
منابع طرحنامه باید ارتباط مستقیم با با موضوع داشته باشد .
استاد فاکر نیز در ادامه با تأکید بر اشکالات مطروحه فرمودند : «به نظر می رسد محوررساله اخلاقی شده است در حالی که باید اخلاقی –قرآنی باشد .
از آنجا که استاد صالح قنادی از اعضای کارگروه در جلسه طرح اجمالی عهده دار راهنمای این رساله بودند در خصوص تدوین طرحنامه توضیحاتی ارائه دادند و بیان داشتند که :« شاکله بحث بر اساس جامع السعادات هست یعنی براساس جامع السعادات فهرست مباحث اخلاقی به عنوان نقشه راه قرار گرفته و سپس مطالب المیزان را متناسب با فهرست تنظیم نموده است .
سپس با این توضیحات و بر اساس قرائت مصوبه طرح اجمالی نظر اساتید کارگروه بر این شد که :
1-عنوان رساله فقط از منظر تفسیر المیزان باشد و جامع السعادات حذف گردد تا حالت مقایسه ای نگیرد و باید طلبه در مقدمه توضیح دهد که از کتاب جامع السعادات به عنوان نقشه راه استفاده کرده اند .
2-جامع السعادات نقش محوری در منابع دارد و آدرس ها باید از المیزان باشد .
3- عنوان فصل ها بر طبق موضوع رساله اصلاح شود . زیرا در فهرست بیشتر رذایل بیان شده است و لازم است محور مباحث نقش عقل عملی در اعتدال قوا...» بر اساس المیزان باشد و در هر بخش اظهار نظرهای علامه استخراج شود .
در پایان بررسی قرار شد این طرح زیر نظز استاد قنادی اصلاح و طلبه به تدوین رساله بپردازد .
سومین طرح مورد بررسی در کارگروه ، طرح تفصیلی خانم افسر قاسمی با موضوع «ارتباطات درون خانواده با تکیه بر وظایف فرزندان نسبت به یکدیگر از دیدگاه قرآن و روایات » بود.
طبق نظر اساتید کارگروه نوآوری این تحقیق وظایف فرزندان نسبت به یکدیگر است و با توجه به استاد راهنمای متخصص در این زمینه جناب استاد حسینی زاده ، اشکالات چندانی مشاهده نمی شود و به طور کلی طرح پذیرفته شد اما لازم است برخی اشکالات جزئی اصلاح گردد .
اشکالات مطروحه در این طرح عبارتند از:
1-فصل اول« کلیات» اصلاح شود .
2-از منابع تفسیری مانند« من وحی القرآن» و ... بیشتر استفاده شود .
3-فرضیه ها ولو اینکه فرضیه ندارند باید بیان شود .
4-پیش فرض ها باید جمله باشد .
5-چهارچوب نظری فقیر است وباید تقویت شود .
این کارگروه به مدت 2 ساعت به طول انجامید و اساتید مصوب نمودند تا در جلسات بعدی در صورت بررسی طرح تفصیلی ، حتماً طرح اجمالی بازبینی و قرائت گردد .