به گزارش معاونین پژوهش و فرهنگی مدرسه علمیه فاطمه الزهراء (سلام الله علیها)، در هفته دوم این نشست حجت الاسلام و المسلمین احسان فتاحی گفت: برای سلام و احساس حضور در محضر امام حسین(علیه السلام)لازم است به سمت قبله توجه کرد. برای اینکه توجه نفس بیشتر شود مناسب است انسان در بالای بلندی یا در بیابان برود و ابتدا با نظر انداختن به جانب سمت راست و چپ توجه نفس را تمرکز دهد و سپس با تمام توجه به سمت قبله رو کند. استفاده از حرکات دست (مانند انگشت اشاره به سمت قبله بگیرد یا حالت قنوت و مانند آن بگیرد) میتواند انسان را در این توجه یاری دهد.
ایشان افزود: در فراز بزرگی مصیبت به بزرگی مصیبت در میان اهل اسلام و اهل آسمان اشاره شده است. متأسفانه در شبکههای اجتماعی گاه اینگونه گفته میشود که آنچه در کربلا اتفاق افتاد در جاهای دیگر گاه به شکل سختتر اتفاق افتاده است و کسی برای آن گریه نمیکند. در این فراز گفته نمیشود مصیبتی سختتر از مصیبت کربلا در زمین نبوده است؛ بلکه میگوید مصیبت بزرگ برای اهل اسلام است.
آقای فتاحی بیان کرد: اهل آسمان اعتباراتشان با اهل دنیا متفاوت است. آنها حجت خدا و قرب به خدا داشتن ابی عبدالله را میدانند. هر چه ولی خدا مقامش بیشتر باشد، مصیبت اهانت و قتل آنها، نزد اهل آسمان بزرگتر است.
وی ادامه داد: در فرازهای لعن زیارت، لعن به معنای عقاب، دورباد از رحمت خدا است و به دلیل گناهی که فرد انجام داده است از رحمت خدا دور میباشد. این کلمه با سب و ناسزا گفتن متفاوت است و لعن در جایی استفاده میشود که تکلیف وجود داشته باشد؛ لذا لعن حیوان و کودک نادرست است. این واژه 37 بار در قرآن استفاده شده است و خدا گاه به شکل عمومی لعن کرده؛ مثل لعن الله الکافرین و گاه به شکل خاص میباشد؛ مثل لعن اهل کتابی که تحریف کردند و گاه شخص خاص مطرح است مثل لعن شیطان. در روایات نیز پیامبر گاه گروههایی را لعن کرد مثل لعن رشوهدهندگان و گیرندگان، لعن تارکین امر به معروف و لعن تارک نماز و گاه اشخاصی را لعن کرده است مثل لعن حکم بن عاص پدر مروان حکم و مروان و ابوسفیان و معاویه.
فتاحی اظهارکرد: به لحاظ ایمان لعن موجب میشود انسان گرایش به باطل نداشته باشد. قلب انسان به عنوان حقیقت انسان سه بعد دارد: بعد معرفتی، بعد گرایشی و بعد عملی. در بعد گرایشی اگر انسان به باطل میل داشته باشد این میل میتواند زمینه انحراف انسان را فراهم سازد. بر این اساس خدا به انسانها دستور داده نسبت به شیطان دشمنی کنید: فاتخدوه عدوا. دشمن دانستن شیطان موجب میشود انسان به شیطان نزدیک نشود. به لحاظ اجتماعی لعن یک گروه، موجب میشود آن امت یا جامعه از آن گروه فاصله بگیرد و روند مخالف آن گروه را بگیرد. به عبارتی موجب معرفت افزایی یک جامعه میشود.