به گزارش روابط عمومي مدرسه علميه الزهراء(سلام الله عليها) مهريز، مهدی زعیم کارشناس دینی، در نشست عفاف وحجاب از ديدگاه روايات با رويكرد طبع شناسي اسلامي به چهار روايت در بحث حجاب و عفاف از حضرت زهراء(سلام الله عليها) اشاره كرد و حجاب اين بانوي بزرگوار را در اين روايات مورد بررسي قرار داد.
وي با اشاره به روايتي كه فرد نابینائی اجازه خواست که به منزل حضرت فاطمه(سلام الله عليها) وارد شود و آن بانوي گرامی خود را از او پوشیده داشت، بيان كرد: این عقیده فاطمه زهرا(سلام الله عليها) درباره زنان می باشد که در برابر مردان بیگانه و نامحرم، حریم را نگه دارند و از اختلاط و معاشرت و برخورد با مردان نامحرم پرهیز کنند.
زعيم در بررسي اين روايت، جهت واجب بودن حجاب چادر گفت: «حضرت زهرا در پاسخ رسول خدا(صلي الله عليه و اله وسلم) كه به او فرمود: چرا خود را پوشیده داشتی در حاليکه آن شخص نابیناست و تو را نمی بیند؟ عرض کرد: اگر او مرا نمی بیند، من او را می بینم، و نیز رایحه و عطر مرا می بوید و شامه اش سالم است.» بنابراين در اينجا بحث تقوا مطرح است. يعني هر چند فرد نابيناي نامحرم مرا نمي بيند ولي چون من او را مي بينم بايد حجاب داشته باشم .از نظر طبع شناسي اسلامي نيز بحث تجميل در ميان است. تجميل در نگاه ( زيبا سازي در نگاه) ، تجميل در استشمام ( خوشبويي فرد) و تجميل در كلام( خوش صدايي فرد) است.
وي در ادامه افزود: بهترين حجاب، چادر است؛ چون تمام اندام زن را مي پوشاند و از نگاه هاي وسوسه انگيز جلوگيري مي كند كه مانع تجميل در نگاه است. همچنين، چادر كل بدن را مي پوشاند و باعث جلوگيري از انتشار عطر و بو مي شود كه در واقع مانع تجميل در استشمام است.
كارشناس مذهبي با اشاره به روايتي كه حضرت زهرا(سلام الله عليها) جهت دفاع از ولايت براي بيان خطبه به سمت مسجد حركت كردند، فرمود: در اين روايت به خوبي حجاب خانم فاطمه زهرا بيان شده است. اول اينكه حضرت زهرا(سلام الله عليها) همراه با گروهی که از یاران و خویشاوندان ایشان بودند حرکت کردند تا اولا شخصیت ظاهری ایشان محفوظ بماند، و دوما پیکرۀ ظاهری حضرت هم در بین مردها نمایان نشود و در میان گروه زنان پوشیده بماند.
وي در ادامه گفت: دوم اينكه، وقتی حضرت زهرا(سلام الله عليها) برخاستند تا به سمت مسجد حركت كنند، از خمار و جلباب استفاده كردند. خمار پوششي بزرگتر از روسریهای فعلی زن ها بوده به صورتی که سر و سینه و گردن را میپوشانده است و جلباب، نوعی پوشش سراسری شبيه چادر امروزي بوده که روی لباس ها میپوشیدهاند. سومين دليل حجاب حضرت در اين روايت اين است كه در مسجد، ميان حضرت و مردم، پرده اي نصب شد كه اين كار از اموری است برای حفظ حضرت از نگاه مردان و احترامی بوده که به صورت سنّت درآمده است و امروزه نیز در مجالس مذهبی رعایت میشود.
زعيم در مورد دليل چهارم حجاب در اين روايت اشاره كرد و گفت: حضرت فاطمه(سلام الله عليها) در مسجد به صورت غرّاء سخنراني كردند و نرم سخن نگفتند همچنان كه آيه قران مي فرمايد: پس در گفتار خود، آن چنان با نرمي و لطافت سخن نگوييد تا آنان كه دل بيماري دارند، در شما طمع نكنند كه در واقع از نظر طبع شناسي اسلامي، مانع تجميل در كلام است.
كارشناس مذهبي به طبايع چهارگانه در بدن انسان اشاره كرد و گفت: دم ، طبعي در بدن انسان است كه حرارتي همراه با رطوبت دارد و باعث خواهش و ميل در انسان مي شود. در مرد و زن، خواهش و ميل به سمت نگاه كردن و استماع و ... متفاوت است. پسران در نوجواني، در سن دم قرار دارند و به علت همين طبع، نسبت به حجاب و پوشش در نگاه و صدا و بو حساس تر هستند و بايد براي حفظ جامعه سالم، بانوان تمام سعي خود را در رعايت پوشش اسلامي و استفاده از چادر داشته باشند.
در پايان جلسه، به شبهات و سوالات مخاطبين درباره حجاب و عفاف پاسخ داده شد.