به گزارش معاون فرهنگی مدرسه علمیه فاطمیه اشکذر، «حجت الاسلام قائمی» بعد از بیان اهمیت بحث های اخلاقی، گفت: در رسائل و کتب اخلاقی قدیم یک راه و روشنی داشتند و بعضی از بزرگان راه های سریع و موثر که از سیره ائمه برداشت شده است. در کتبی مثل معراج السعاده یا جامع السعاده فضایل اخلاقی را تعریف کرده و در قسمت دیگر رذائل را مطرح کرده است و اخلاق را در عمل به فضائل و ترک رذائل دانسته است. روش دوم را می توانیم از روایتی از حضرت علی علیه السلام می خوانیم«انماالاعمال ثمار النیات»، فقط اعمال ثمره ها و و میوه های نیت ها هستند، پیدا کنیم. انسان با کارهایی که انجام می دهد در واقع درون خود را ظاهر می کند. ظاهر نمونه ای از باطن است.
وی در ادامه افزود: ریشه اعمال ما اعتقادات ماست. هرچه در عقیده محکم تر شویم، در عمل محکم تر می شویم. «کن موقنا فکن قویا، یقین پیدا کن تا قوی باشی». اگر یقین و عقیده نباشد خانه از پای بست ویران است. یقین به معنای باور است. فوق و اوج ایمان است. امام صادق علیه السلام می فرمایند:« ان الیقین یوجل العبد الی کل مقام عجیب»، همانا یقین انسان را به هر درجه و مقام عالی می رساند.در دنباله حدیث امام صادق علیه السلام می فرمایند ، از پیامبر اکرم پرسیدند شنیده ایم عیسی علیه السلام روی آب راه می رفت؛ این حرف درست است؟ پیامبر فرمودند؛ بله، به دلیل یقینی که داشتند. اگر یقینشان بیشتر میشد می توانستند روی هوا نیز راه بروند. همان طور که در قرآن کریم درباره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آورده شده«ثم دنی فتدلی، فکان قاب قوسین او ادنی، دنوا واقترابا»، ایشان یکشبه به معراج رفتند.
استاد اخلاق با اشاره به اوضاع جامعه اضافه کرد: چیزی که در جامعه ما کم است یقین و عقیده است. اگر گناه و بی نمازی می بینیم به دلیل این است که عقیده و باور نیست. اگر علم یقین پیدا کنیم جهنم و بهشت را همین جا در دنیا خواهیم دید. دنیا جهنم کافر و بهشت کافر است. با داشتن یقین انسان به آرامش می رسد. طبق حدیث امام صادق علیه السلام خدا آرامش و خوشی را در یقین قرار داده است و غم غصه را درشک. انسان مومن باید مثل کوه در مقابل سختی ها بایستد. نمونه این ایستادگی در برابر سختی ها حضرت زینب سلام الله علیها بودند که بعد از واقعه کربلا فرمودند؛ «ما رایت الا جمیلا؛ جز زیبایی ندیدم» .مثل کوه محکم و استوار.
حجت الاسلام قائمی اذعان کرد: سه راه عمده در احادیث برای رسیدن به یقین وجود دارد. راه اول دعا است. از خداوند بخواهید به شما یقین بدهد . در تعقیبات نماز صبح و نماز مغرب نیز این مساله آمده است. مداوت بر این دعاها داشته باشید. یکی از افسوس های روز قیامت این است که چرا به یقین نرسیدم. هرچه یقین انسان بیشترباشد درجه او بالاتر می رود.دومین راه برای رسیدن به یقین، عمل است. هرکه یقین می خواهد باید یقین کند. «و من یعمل مثقال ذره خیرا یره؛ و من یعمل مثقال ذره شرا یره»؛ این آیه فقط برای قیامت نیست، دنیا بازار مکافات عمل است. اگر یک کار خوب کردی همین الان ایمانت زیاد می شود. یک کار بدی کردی همین الان یقینت کم می شود.
وی در پایان اظهار کرد: سومین و مهم ترین راه برای رسیدن به یقین، آیات و نشانه هاست. هرچیزی در عالم می بیند به عنوان آیه خدا ببیند. آیات 190الی 194سوره آل عمران عشق اولیای خداست. هر چه میبینید نشانه هایی است برای صاحبان عقل»بزرگترین آیات در عالم خلقت، آقا رسول الله، بعد حضرت علی علیه السلام هستند. امروز اگر می خواهی به یقین برسی باید به وجود بقیت الله برسی. همه چیز اوست. هرکه امام ئزمانش را نشناسد به مرگ جاهلیت مرده است.به دست اوست که تمام موجودات روزی می خورند. یک روزی همین یقین است.اگر به امام زمان (عج الله تعالی فرجه) رسیدید به همه چیز رسیدید.