به گزارش روابطعمومی مدرسه علمیه حضرت خدیجه سلاماللهعلیها شهرستان بهاباد، معاون پژوهشی این مدرسه از برگزاری نشست علمی_پژوهشی با حضور آقای دکتر خادمی از فعالان فرهنگی شهرستان،رئیس سابق دانشگاه آزاد شهرستان و عضو کنگره علامه ملاعبدالله بهابادی در جمع طلاب و فارغ التحصیلان،اساتید واعضای کادر این مدرسه خبر داد.
آقای دکتر محمد تقی خادمی ضمن عرض خداقوت به حاضرین گفت: محمد امین ابن فضل الله حنفی که کتابی با عنوان "خلاصه الاثر" را حدود صد سال بعد از زمان ملا عبدالله نوشته است ملا عبدالله بهابادی را اینگونه معرفی کردهاست، حنفی در این کتاب ملا عبدالله را صاحب التحقیقات دانسته است.
وی در توضیح کلمه محقق گفت: محقق و تحقیق بسیار بالاتر از پژوهشگر و پژوهش است و تحقیق فراتر از توصیف بوده و نیازمند به تجزیه و تحلیل است و در پی پاسخ به سوالها و چراهاست، سوالهایی که نیازمند جمع آوری اطلاعات مناسب و متناسب با موضوع تحقیق است؛ اما محقق باید بداند که اطلاعات به منظور توسعه و درک و فهم به کار می رود.
وی در ادامه گفت: صفت دیگری که حنفی برای معرفی ملا عبدالله بیان کردهاست علامه الزمان بغیر دفاع ،یعنی علامهی زمان خودشان که علامه بودن ایشان نیاز به دفاع ندارد و برای همه محرز و مبین است.
ایشان بیان کرد : بعضی از منابع این صفت را "علامه الزمانه بغیر نزاع " ذکر کرده اند یعنی علامه بلا منازع زمان خودش که نظیر ندارد و مانند آن نیست.
خادمی گفت: علامه در لغت، صیغه مبالغه عربی است؛ به معنی کسی که بسیار میداند، دانشمند و بسیار دانا و از نظر اصطلاحی، علامه از القاب خاصی است که صرفاً به بعضی از دانشمندان برجسته حوزه علوم اسلامی گفته شده و به آن شهره شدهاند وعلامه یعنی اینکه در جمیع علوم زمان خودش دارای علم بسیار زیاد است (دارای علم بسیار در جمیع علوم)
خادمی افزود: خاتمه المحقق العجم من غیر نزاع (سرآمد و نهایت محققین عجم)، نیره الصوره (دارای صورتی نورانی)، عظیمالجثه (هیکلی بزرگ و قوی)، شدید الخوف و الخشیه (خدا ترس و بسیار مراقب اعمال و در مقابل خداوند خاشع) القاب دیگری است که حنفی، ملا عبدالله بهابادی را با آنها توصیف کرده است.
عضو کنگره ملا عبدالله بهابادی در توضیح بیشتر وصف" شدید الخوف و الخشیه"گفت: خوف بهمعنای دور بودن از نواهی و معاصی و اضطراب القلوب آمدهاست که این حالت بهدلیل عظمت شأن و جایگاه طرف مقابل است و گاه از سر شوق اشک میریزیم که قطعاً این گریه بهدلیل ترس نیست و در اینجا ترس بهمعنای خوف که از شدت عظمت خداست و خوف به معنای ناراحتی قلب و ترس و وحشت از رخدادی ناپسند است که ممکن است در آینده رخ دهد: «تألم القلب و احتراقه بسبب توقع المکروه فی الاستقبال مشکوک الوقوع"
وی افزود: خوف و هراس دو گونه است خوف و هراس ممدوح و شایسته و خوف و هراس مذموم و ناشایست و ترس ناشایست؛ مانند ترس از روزگار، خوف از مردم، هراس از دشمن و .... که براى دوستان خاص خداوند معنا ندارد و این افراد هراسهای شایستهای دارند؛ چون نگرانی از هدایت نشدن مردم و ترس از عدم موفقیت کامل در انجام مسئولیتها وغیره
عضو کنگره ملا عبدالله گفت: حنفی علامه را شخصیتی بسیار کمنظیر دانسته که صاحب آثار و کتب فراوان است و مشهورترین اثر فلسفی ملاعبدالله کتاب فلسفه " التشکیک" است و کتاب منطقی ملاعبدالله ، که حاشیهای بر کتاب ملا سعدالدین تفتازانی است و حاشیه علی التهذیب منطق" نام دارد.
ایشان ضمن توصیه طلاب به مطالعه زندگی ملاعبدالله و شناخت بیشتر ایشان ،به دلیل کمبود وقت ادامه مطالب را به جلسه بعد موکول کرد.